top of page

Adorjánné Farkas Magdolna

Adorján Ferencné_edited.jpg

 Csoportjai:

Kémia – fizika szakos tanár vagyok. Tanítottam általános iskolában, középiskolában és egyetemen is, valamint részt vettem a tanárképzésben és a tanártovábbképzésben. A tanítás mellett még sokféle pedagógiai feladatot láttam el: többek között a Tehetség Társaság tagjaként szakköri foglalkozásokon és táborokban tehetséges diákokkal angol nyelvű természet-tudományos szövegeket dolgoztunk fel. Több éven keresztül tagja voltam egy munkacsoportnak, amelyben egy környezetvédelmi könyvtár bővítése, a beérkezett új könyvek ismertetése volt a feladatom, ennek során sok új ismeretet szereztem a környezettudomány témakörében.

Jelenleg már nyugdíjas vagyok, azonban nem tudtam és nem is akartam elszakadni a gyerekektől, ezért a Teszünk Senior Önkéntes Klub önkénteseként jelenleg nehéz sorsú gyermekeket korrepetálok. Megmaradt bennem az a késztetés is, hogy átadjam a tudásom másoknak. Ezért tartok természettudományos ismeretterjesztő előadásokat.

1067 Budapest, Eötvös utca 10. Az változhat, hogy az épületen belül melyik teremben vagyunk, ezt az adott alkalomhoz kapcsolódó Facebook esemény leírásban osztjuk meg.

Helyszín
  1. Épületektől a focilabdáig, a narancs hámozásig és egy különleges szén molekuláig. Fuller tervezőmérnök és környezeti aktivista munkássága. A fullerén szén molekula előállítása és tulajdonságai. (2022. szeptember 21.)

  2. A Gaia-elméletről és arról, hogy milyen veszélyt jelent, ha a földi ökorendszer kibillen a jelenlegi stabilitás állapotából. Szó lesz a földi életről, a Marsról, a dinoszauruszokról, az ózonlyukról és még a százszorszépekről is. (2022. október 27., 18.00 - 20.00)

  3. Tudomány és humor: Az IgNobel-díj. Az IgNobel-díj a Nobel-díj paródiája, amit azok a kutatók érdemelhetnek ki, akik eredményei egyszerre késztetnek nevetésre és gondolkodásra. Néhány téma ízelítőként: a kardnyelés mellékhatásai, a feketelyuk megfelelő hely a pokol számára, miért látunk emberi arcot ott is, ahol nincs, a sörhab buborékainak kipukkadása.(2022. november 16., 18.00 - 20.00)

  4. Macskológia. Macskák és természettudomány. A természettudományos ismeretterjesztő előadás egy „új tudományág”, a macskológia rejtelmeibe vezet be benneteket. Szó lesz majd többek között a macskafejű egyiptomi istennőről, a macska folyékony halmazállapotáról, Schrödinger fizikus macskájáról és a kvantumelméletről, valamint a dorombolás kedvező élettani hatásáról. A világűrbe kikacsintva rácsodálkozunk a Macskaszem ködre is. (2023. január 12., 18.00 - 20.00)

  5. Aiontól, a végtelen idő római istenétől a meghallgatott imádságok faláig. Az előadáson egy rendkívül egyszerű, de mégis nagyon érdekes geometriai alakzatot, a Möbius szalagot mutatjuk be. Ez a forma előfordul a természetben, valamint megihlette a képzőművészeket és az építészeteket is. Möbius nevét az irodalomból is ismerhetjük: Dürenmatt: Fizikusok c. drámájának ő a főszereplője. Az előadáson a következő területeken kalandozunk: geometria, fizika, kémia, tudománytörténet, képzőművészet, építészet, irodalom. (2023. február 16., 18.00 - 20.00)

  6. Teknősök, kavicsok, aszteroidák és a Gömböc. Egy különleges térbeli test, a Gömböc megalkotásához vezető érdekes és hosszú út ismertetése. A Gömböc tulajdonságainak felhasználása a Mars felszínének tanulmányozásában. (2023. március 6., 18.00 - 20.00)

  7. A gyulavári templomtoronytól a gyulai víztoronyig. Bay Zoltán fizikus munkásságának ismertetése, beleértve a Föld -Hold távolság megmérését radar berendezés felhasználásával.

  8. Itt a piros, hol a piros. A Pompeii freskók cinóberpiros festékének elfeketedése. Az ok és a megoldás megtalálása a fizika és a kémia segítségével.

  9. Hogy kerül a csizma a Holdra? Az ember által a Holdon hagyott tárgyak. Szemét vagy nyersanyag?

Tervezett előadások
(a soron következő előadást mindig kiemeljük)

A világ érdekességei természettudományos
és művészi megközelítésben

Olyan természettudományos előadássorozatot tervezek, amelyben a kémia/ fizika/
csillagászat/ matematika/ környezettudomány területéhez kapcsolódó érdekes témákról lesz szó. Úgy mesélek róluk, hogy emberközelbe kerüljenek, megkeresem azokat a szálakat, amelyek összekapcsolják a természettudományos témát a művészettel vagy társadalmi kérdésekkel. 

Az előadások témái nem épülnek egymásra, csupán az a törekvésem kapcsolja őket össze, hogy ledöntsem a természettudomány, valamint a humán tudomány és a művészet közötti falat, és megmutassam, hogy a világ csodáit, érdekességeit sokféle szemszögből lehet vizsgálni. Az előadások megértéséhez alig szükségesek természettudományos alapismeretek, nem szerepelnek majd ijesztő képletek
vagy egyenletek, azonban lesznek képi és zenei illusztrációk.

1. Prágai metro állomás (saját fénykép) (1).JPG
Ha kérdésed van a csoporttal kapcsolatban, ír j  nekünk!
Csoportvezető
bottom of page