top of page

TEKNŐSÖK, KAVICSOK, ASZTEROIDÁK, GYÓGYSZER-KAPSZULÁK ÉS A GÖMBÖC

A Gömböc egy mesterségesen létrehozott különleges mértani test, amelynek egyetlen stabil egyensúlyi helyzete van, vagyis bármerre mozdítjuk el, magától visszatér ebbe a helyzetbe.A természetben találunk gömböcszerű formát, ilyenek például a kavicsok, vagy egyes teknősök páncélja. A Gömböccel kapcsolatos kutatások eredményei felhasználhatók például arra is, hogy a Föld vagy a Mars felszínének alakulását nyomon tudják követni. Gömböcszerű kapszulával eredményesen tudnak gyógyszert bejuttatni a szervezetbe.


Matematika, csillagászat, geológia, biológia és költészet kapcsolódik össze ebben az előadásban.


Előadó: Adorjánné Farkas Magdolna, nyugdíjas önkéntes, fizika-kémia szakos tanár


Időpont: 2023. március 6., 18.00 - 20.00

Helyszín: 1067 Budapest, Eötvös utca 10., 202-es terem


Ajánlott részvételi hozzájárulás: 500 Ft adomány/fő.

Az összeg a helyszínen dobható be az adománydobozba.

Kérjük a pontos összeget kiszámolva érkezzetek, mert nem tudunk visszaadni.


A hozzájárulás fedezi a szervezési és a terembérlet költségeket és így segít abban, hogy a sorozat hosszan folytatódhasson. Az előadó önkéntesként vesz részt a programban.


​A részvétel regisztrációhoz kötött, itt lehet jelentkezni:
Bővebben az előadóról, Adorjánné Farkas Magdolnáról:

Kémia – fizika szakos tanár vagyok. Tanítottam általános iskolában, középiskolában és egyetemen is, valamint részt vettem a tanárképzésben és a tanártovábbképzésben. A tanítás mellett még sokféle pedagógiai feladatot láttam el: többek között a Tehetség Társaság tagjaként szakköri foglalkozásokon és táborokban tehetséges diákokkal angol nyelvű természettudományos szövegeket dolgoztunk fel. Több éven keresztül tagja voltam egy munkacsoportnak, amelyben egy környezetvédelmi könyvtár bővítése, a beérkezett új könyvek ismertetése volt a feladatom, ennek során sok új ismeretet szereztem a környezettudomány témakörében.Jelenleg már nyugdíjas vagyok, azonban nem tudtam és nem is akartam elszakadni a gyerekektől, ezért a Teszünk Senior Önkéntes Klub önkénteseként jelenleg nehéz sorsú gyermekeket korrepetálok. Megmaradt bennem az a késztetés is, hogy átadjam a tudásom másoknak. Ezért tartok természettudományos ismeretterjesztő előadásokat.


Bővebben a sorozatról:

Az előadásokon szó lesz kutatók életútjáról, itt rávilágítok arra is, hogy a történelem viharai, vagy a származásuk hogyan befolyásolta a munkásságukat. Szó lesz egyes felfedezések tudományos és társadalmi hatásairól. Számos példát említek arra, hogy egy-egy tudományos eredmény hogyan inspirálta alkotásra az építészeket, képzőművészeket. Lesz olyan előadás, ahol a hallgatók abba kapnak betekintést, hogy egy képzőművészeti probléma megoldásában milyen szerepe van a természettudománynak.


Az előadások témái nem épülnek egymásra, csupán az a törekvésem kapcsolja őket össze, hogy ledöntsem a természettudomány, valamint a humán tudomány és a művészet közötti falat, és megmutassam, hogy a világ csodáit, érdekességeit sokféle szemszögből lehet vizsgálni. Az előadások megértéséhez alig szükségesek természettudományos alapismeretek, nem szerepelnek majd ijesztő képletek vagy egyenletek, azonban lesznek képi és zenei illusztrációk.

--------------------------------------------------------------------

Ha te is szeretnél programszervező önkéntes lenni, keress meg minket:

https://www.kepeskozosseg.hu/szervezz


Ha van konkrét ötleted, ezt az űrlapot töltsd ki:bottom of page